Rinoplasti ameliyatları kapalı ve açık teknik olmak üzere iki şekilde uygulanır. Hangi yöntemin uygulanacağına ise doktorunuz tarafından, burundaki sorunlara göre karar verilir. Kapalı teknikle uygulanan ameliyatların en önemli özelliği ameliyat kesilerinin burun içinden atılması ve ciltte herhangi bir kesi olmamasıdır. Açık teknikle uygulanan ameliyatlarda ise dışarıdan kesi uygulanır. Yapılan bu kesi burnun alt kısımlarında kaldığı için ve kapatılırken estetik kapatıldığı için rahatsız edici bir görüntü oluşturmaz.İlk haftalarda hafif bir kızarıklık olarak görülür, zaman geçtikçe ince ve silik bir çizgiye dönüşebilir.
Rinoplasti ameliyatı burnun özellikle kemik ve kıkırdak gelişimine bağlı olarak yaş sınırı gerektiren ameliyatlardır. Bu ameliyat kadınlarda 17 yaşın altında, erkeklerde ise 18 yaşın altında uygulanmaz. Bu ameliyat için üst yaş sınırı belirtilmemiştir. Burun gelişimi tamamlanmış olan herkes, bu ameliyatı olabilir.
Burun estetiği ameliyatları, ameliyatta uygulanacak tekniğe ve burunda bulunan soruna göre farklı sürelerde tamamlanır. Genellikle 1,5-2,5 saat civarındadır
Geçmiş yıllarda belki evet, ancak günümüzde gerek uygulanan anestezi tekniklerinin gelişmesi, gerekse ameliyat tekniklerinin değişmesi sonrasında hastalar ciddi bir ağrı sorunu yaşamamaktadırlar. rinoplasti ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında uygulanır. bu durumda hasta herhangi bir ağrı, acı hissetmez. Ameliyat sonrası dönemde ise size önerilen tedavi planını düzenli olarak uyguladığınız takdirde herhangi bir sorun ile karşılaşılmamaktadır.
Erkeklerin burun cildi kadınlarınkine göre kalındır. aynı zamanda özellikle kemik kalınlığı da daha fazladır. ameliyat zorluğu açısından belirgin bir fark yoktur. sadece erkek hastalarda özellikle kişinin isteğine de bağlı olarak; maskülen yapıyı kaybetmeden ameliyatı sonlandırmak gerekir. Erkek rinoplasti ameliyatlarında en önemli fark budur.
Burun sadece estetik bir görüntüden ibaret olmayıp; aynı zamanda üst hava yolunun en önemli organıdır. dolayısıyla solunum fonksiyonunu yerine getiremeyen bir burun estetik olarak ne kadar güzel olursa olsun kişiyi mutsuz etmektedir.işlevini yapamayan bir burun; horlama, uyku apnesi, yorgunluk, düşük uyku kalitesi gibi birçok probleme neden olabilmektedir. estetik ameliyatlar ile birlikte bu problemlere neden olan patolojiler de aynı ameliyat esnasında düzeltilebilmektedir.
Ameliyat sonrası bir miktar şişlik görülebilir. ancak kendi pratiğimizde pek morluk görmemekteyiz.
Ameliyat sırasında uygulanan anestezik ilaçların vücudunuzdaki etkisinin azalması için bir süre beklenilmektedir. bazen bu ilaçlara bağlı olarak mide bulantısı, hafif baş dönmesi, nadiren kusma görülebilir. o yüzden ameliyat bitiminden 2 saat sonra beslenmeye başlanır Ameliyat sonrası genellikle aynı gün hastaneden taburcu olabilirsiniz. ancak eğer isterseniz hastanede bir gece kalıp ertesi sabah da evinize dönebilirsiniz.
Yüz çok zengin damar-sinir ağına sahiptir. aynı zamanda burunda çok küçük kıkırdak ve bağlar olduğu için bu dokuların ameliyat sonrası yeniden şekillenmesi biraz zaman alabilir. özellikle ilk haftalarda bir miktar şişlik olması normaldir. her geçen gün vücudunuz yeni burnunuzu biraz daha kabullenecek ve iyileşme hızlanacaktır.
Kendi pratiğimizde uyguladığımız ameliyatlarımızda çoğu vakada burun içine tampon ya da silikon gibi birşey konulmamaktadır. aynı zamanda burun dış kısmına da herhangi bir alçı ya da kalıp uygulanmamaktadır. hastalarımızın kontrole gelirken mutlu olmalarının en büyük sebebi bu. çünkü kontrollerde herhangi bir ağrılı işlem uygulanmamaktadır.
Ameliyat sonrası eğer mümkünse bir hafta istirahat etmeniz önerilir. Ancak kendinizi yormadan, ağır kaldırmadan, başınızı öne eğmeden çalışabileceğiniz bir işiniz varsa daha erken de işe başlamanızda sakınca yoktur.
Ameliyattan birkaç gün sonra yürüyüş ya da hafif egzersizler yapabilirsiniz. ancak ağırlık kaldırma gibi aktiviteleri 3 ay ertelemenizde fayda var.
Sadece burun ameliyatlarında değil, herhangi bir ameliyat sonrası süreç ya da sonuç ile ilgili %100 garanti vermek doğru ve inandırıcı bir yaklaşık değildir. çünkü maalesef ki ameliyatın bütün sonucu sadece hekime bağlı değildir. insanlar canlı organizmalardır ve hastanın iyileşme sürecinin de önemi burada büyüktür.
Hiç revizyonum yok diyen bir hekim ya hiç ameliyat yapmıyordur yada doğru söylemiyordur. her doktorun mutlaka revizyonu vardır. kendi ameliyatlarımızda bu oran %3-4 civarındadır. tabii burada bir sürü faktör söz konusu olmakla birlikte; revizyon vakaları özellikle eğri ve çok deforme burunlar için daha olasıdır.
Ameliyat konusunda herhangi bir mevsim kısıtlaması yoktur. ancak özellikle burun ameliyatları aşırı sıcak havalarda uygulandığında , ameliyattan sonraki iyileşme döneminde şişlik ve kanama ihtimalini biraz artar. bu durumu serin yerlerde bulunarak ( örneğin; klimalı ortam) daha konforlu bir şekilde atlatabilirsiniz
Kendi ameliyatlarımız için söylemek gerekirse burun ucunun düşmesi durumu çok düşük ihtimal. en çok kalın cilde sahip kişilerde burun ucunun düşmesi durumu gözlenir. ama bu kişilerde dahi yapılan uygun tekniklerle bu risk oldukça azaltılabilinir.
Otoplasti ameliyatı her yaşta yapılabilir. ancak çocuğun psikolojisi gözönüne alındığında genellikle ilkokula başlamadan yapılması önerilmektedir. daha küçük yaşlarda pansumanlara adaptasyon zor olacağı için okul öncesi süreçte 5 yaş civarı idealdir. tabii erişkin yaşlarda da yapılabilir. lokal anestezi altında sadece uuyuşturularak yapılabildiği gibi genel anestezi altında da yapılabilir (özellikle çocuklarda).
Uygulanan tekniğe bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle çok nadirdir.
Ameliyat sonrası kulak üzerine bir iki hafta süreyle bandaj uygulaması gerekmektedir. işe dönüş ertesi gün olabilmekte, ancak çocuklar dezenfeksiyon kurallarına uyamayacak yaşta iseler; okulda herhangi bir enfeksiyon kapmaması açısından 1 hafta süre ile evde istirahat etmeleri önerilir.
Hamile olan veya bebek emziren kadınlar enjeksiyonları yaptırmak için beklemelidirler. Nöromüsküler rahatsızlıkları veya kanama problemleri olanlar, tedavi yapılması istenilen bölgede deri hastalıkları olanlar uygun adaylar değildir. tabii 18 yaş altı kişilerde de botox uygulanmamaktadır.
Hayır. Clostridium botulinum isimli bir bakteriden elde edilen bir toksindir. Pek çok antibiyotikle aynı yöntem kullanılarak üretilmektedir.
Evet. Doğru noktalara uygun miktarda ilaç verildiğinde kaşların bir miktar yukarı kaldırılması mümkündür.
Botox mimik kullanımına bağlı oluşan kırışıklıklarda etki göstermektedir. Uygulamanın en başarılı olduğu bölgeler göz çevresi, kaş arası alın bölgesidir. Bunun dışında dudak üstü, boyun çizgileri, burun çizgileri, çene bölgesi kırışıklıklarında da kullanılabilir.
Bişektomi ameliyatı sonrasında her hastanın iyileşme süreci farklılık gösterebilmektedir. Fakat genel olarak operasyondan sonraki 14 günlük süreçte hastalarda iyileşme gözlemlenir.
Bişektomi ameliyatı ne kadar sürer? Bişektomi Ağrılı bir operasyon mudur? Çok basit ve ağrısız olan bu operasyon yaklaşık 45 dakika sürer. Lokal, sedasyon veya genel anestezi altında yapılabilir.
Hayır. Göz kapağı estetiği, gözlerinizin dış köşelerindeki kırışıklıkları (kaz ayakları) veya sarkık kaşları düzeltmek için uygulanmaz. Botoks ve dolgu enjeksiyonu dahil olmak üzere göz çevresindeki kırışıklıkları gidermek için uygulanabilecek ameliyatsız estetik operasyonları gibi prosedürler de vardır.
Göz çevresindeki yağlı ve gevşek cilt genellikle yaşla birlikte ortaya çıkar, ancak bazı gençler genetik olarak buna yatkındır, bu nedenle göz kapağı estetiği yapılırken kesin bir yaş aralığı yoktur.